Øboer 2015

   

  År-gang

  Titel

  Forfatter

  Stikord vedr. indhold

  2015

  Med Rudkøbing i hjertet

  Else Wolsgård

  Rudkøbing har i tidens løb fostret flere berømte og begavede mænd. Læs hvordan det kunne gå til, at en øjensynligt helt almindelig langelandsk dreng, Jens Christian Bay, fik en enestående position og som udlandsdansker blev tildelt en dansk orden. I Ørstedsparken blev der i 1955 opsat en buste af JCB.

  2015

  Ilanddrevne kirkebøger

  Theo Schou

  Theo Schou fortæller, hvordan man under en oprydning i 2010 fandt to gamle kirkebøger, der viste sig at være fra en kirke i Altwarp. Theo Schous far fandt dem på stranden ved Kædeby Haver i maj 1945. Artiklen fortæller om arbejdet med at finde ud af, hvordan og hvorfor bøgerne er havnet i Danmark.

  2015

  Magleby Nor – inddæmning og afvanding

  Hans-Erik Vinggaard

  Magleby Nor har på flere måder geografisk sat sit præg igennem de sidste 700 år. Efter talrige stormfloder tog man initiativ til afvanding og inddæmning af noret i 1851 og arbejdet begyndte.

  2015

  Skolefortælling fra Bagenkop

  Tove Frandsen

  Anja Liza Frandsen fik i 1985 den opgave i en københavnsk skole, at eleverne skulle spørge deres bedsteforældre om de ville fortælle lidt om deres skolegang, hvilket Anjas farmor (født i 1923) fra Bagenkop gerne ville, og her er hendes erindringer.

  2015

  Strynø barres eller Strynø roen

  Skjold Christensen

  Rasmus Kold på Strynø var 14 år i 1896. Støttet af sin far interesserede han sig meget for planteavl og arbejdede især med forædling af roefrø. Med tiden fik han skabt en forædlet roe, der havde så gode egenskaber, så den blev meget efterspurgt i Danmark og senere også i adskillige europæiske lande.

  2015

  Dampmotorvognen, Langelandsbanens smertensbarn

  Mogens Christensen

  Fortællingen om Langelandsbanens dampmotorvogn er også en fortælling omkring opstarten og de første års drift af jernbane på Langeland, banens anskaffelse af en dampmotorvogn, og de problemer denne vogn gav banen, som kørte i 51 år fra 1911 til 1962.

  2015

  Den nye vej” Bogøvej

  Roar Hansen

  Ved aktiv indsats fra nærmeste naboer og flere andre beboere fik man anlagt et stykke vej i 1945-46, Vejen havde i lang tid været savnet af beboere i området ved Kædeby Haver. Anlæggelsen af den nye vej, en del af Bogøvejen blev beskrevet af Møller Nielsen i 1982 og artiklen nu udlånt af Møller Nielsens barnebarn Birgit Nielsen.

  2015

  Da Langeland blev vakt

  Jeanne Vedø Søegaard

  På Langeland var der i 1837-1839 en religiøs vækkelse, så voldsom, at den gav genlyd i hele landet.

  Vækkelsen opstod ikke af sig selv på Langeland. Der var allerede en del indre, men ikke åbenlys, modstand imod kirken og skolevæsenet.

  2015

  Feriekolonien Hjortebakken

  Tessa Clausen / Birte Eskelund

  I Ugeavisen Øboen kunne man i oktober 2014 se en overskrift der hed ”Spøgelseshus skal rives ned”, det var den gamle feriekoloni Hjortebakken i Lohals.

  Den gamle lejrskole er fra 1916, men blev droppet som koloni i 1970. Her får man et indblik i koloniens historie og nogle erindringer derfra.

   

   

  Sidst opdateret af Heidi Bay Hauptmann
  10. oktober 2016