Øboer 2007

  Titel

   

  Forfatter

   

  Stikord vedr. indhold

   

  "Hvad øjet ser…"

  Langelandsbanens sidste maskinlærling 1953-1957

   

  Poul Ullitz Jensen

   

  d. 1. april 1953 gik Poul Ullitz Jensen i lære som maskinlærling på Langelandsbanens Maskinværksted. Læretiden var 4 år.

  En levende beskrivelse fører os igennem værkstedsforhold, arbejdsgange, lønforhold, fagforeningsorganisering, lærlingepligter.

  Oplæringen var meget alsidig og foregik i alle de tilknyttede værksteder, samt på Teknisk Skole i Ahlefeldtsgade Vedligeholdelse af Rudkøbing Station (nu Byhistorisk Arkiv, hvor indretningen næsten er uforandret fra dengang *) og landstationerne hørte også med.

  *I stueetagen på Rudkøbing Station var der kontorer og en restaurant drevet af fru Jensen og i de øverste etager var der lejligheder og værelser.

   

  Folkekunst på Langeland

   

  Helle Ravn

   

  Ja, hvad er folkekunst egentlig? Forfatteren beskriver en masse eksempler herpå (fra ca. 1800 til i dag). Nogle af disse ting er egnsbestemte, ligesom folkekunsten jo også har forandret sig gennem tiderne.

   

  Da byplanlægningen kom til Rudkøbing

   

  Peter Dragsbo

   

  Peter Dragsbo gennemførte i 2007 forskningsprojektet: "Byplan, bebyggelse og kvarterdannelse i danske byer 1900-1970" for at skrive de danske provinsbyforstæders historie. Rudkøbing blev et af eksemplerne.

  Forfatteren fører os på en spændende byvandring gennem Rudkøbings gader og beskriver gadernes udseende og navnebetegnelser fra 1800-tallet og op til nuværende status. Mange bygninger – huse, villaer, forretningsejendomme m.m. har ændret bybilledet totalt i tidens løb og medens nogle er fjernet helt, er andre blevet opført, og helt nye boligkvarterer er skudt op.

   

  Sommerferie på Strynø

   

  Peter Friis Kristiansen

   

  Den fredelige og idylliske ø Strynø danner i forfatterens barndom rammen om hans og hans søskendes ferier hos bedsteforældrene, der boede Husmandsvejen 3.

  Hans beskrivelse er så levende, at man fornemmer stemningen af sol og sommer, ja man har næsten selv været med.

   

  Søbadeanstalten

   

  Doris Rasmussen

   

  Historien om søbadeanstalter og baderum i Rudkøbing går mindst 150 år tilbage i tiden, hvor de bliver omtalt i avisen med jævne mellemrum.

  Ferdinand Christensen (1840-1892) overtog teglværket på Rue Mark i 1874.

  I 1881 fik han bygget et privat badeanlæg.

  På et stykke jord ved teglværket anlagde han et lystanlæg med sommerrestaurant, badebroer og badehuse.

  I 1882 blev badning et tvungent skolefag på de danske drengeskoler, hvorfor man fik indrettet et passende badested til drenge på den søndre havnearm, og først i 1896 resulterede en henvendelse til byrådet i, at der blev åbnet et offentligt badehus til ubemidlede kvinder og pigebørn, placeret nedenfor teglværket, formentlig ved siden af Ferdinand Christensens anlæg.

  Søbadeanstalten af i dag blev bygget i 1926.

   

  Fiskerdrengen der blev bager

   

  Preben Theodorsen

   

  Livet som barn i en fiskerfamilie i 1930-ernes Bagenkop var nøjsomt, men rigt på oplevelser for forfatteren og hans brødre Hans, Egon og Henry + en søster.

  Preben Theodorsen begyndte skolegangen i 1932 og blev udlært som bager i 1943 – midt i besættelsestiden.

   

  Strandhuset på Hou

   

  Elsa Marie Kock Nielsen

  Og Henry Nielsen

   

  Der lå engang … på det allerøstligste af Hou, ude ved Østerstrand, et lille hus, der hed "Strandhuset", hvor vi følger stedets beboere, deres liv og familieforhold i 1800-tallet.

   

  Den forbrændte fyrbøder

   

  Karl Hansen

   

  Forfatteren sejlede fra 1935 til 1937 med damperen "Dorthea" fra Marstal.

  En sejlads i 1936 husker han tydeligt p.g.a. en ulykke ombord, hvor fyrbøderen i en brandert var faldet ned i kedeltoppen og var blevet svært forbrændt.

  "Dorthea forliste den 19.3.1937.

   

  Sidst opdateret af Heidi Bay Hauptmann
  10. oktober 2016